Paljonko vauva maksaa?

Family
Tavallaan järkyttävää, tavallaan ei niinkään. Keräsin marraskuun ajan kaikki kuitit ruokaostoksista talteen ja tein laskelman, kuinka paljon meillä oikeasti menee rahaa vauvaan kuukaudessa. Kaupassa tuntuu monesti hurjalta kerätä kärryt täyteen vaippoja ja maitoja ja pilttejä ja vielä jotain pientä tilpehööriä, tuttia ja sen sellaista. Tuntuu, että puolet kärryistä täyttyvät vauvan tamineilla! 

En ollut arvauksieni kanssa kovin kaukana, vaikka ajattelinkin summan olevan hitusen pienempi. Lopullista summaa hieman mutusteltuani, se on oikeastaan, ihan järkeen käypä.
 
R syö nykyään pelkkää korviketta, mikä tietysti on aika iso meno erä verraten siihen, jos kaikki maito tulisi ilmaiseksi tissiltä. Maitoon menee kuukaudessa noin 60 euroa, meillä on käytössä Arlan Little Baby luomu. Kiinteitä ruokia on mennyt jo pidempään viisi ateriaa päivässä. Aika pitkään ostin melkeinpä kaikki kiinteät ruuat valmiina kaupasta, lukuun ottamatta omenasosetta ja porkkanasosetta, joita tein kotimaisista aineksista itse vauvalle, hyvällä hinta-laatu suhteella. Nyt, kun maistelu annokset ovat historiaa ja R syö enemmän ja monipuolisemmin, olen alkanut tehdä aina enemmän soseita itse. Valmissoseiden ja itsetehtyjen hintaero tosin ei aina ole kovinkaan suuri, jos mietitään erimerkiksi ulkomaalaisista hedelmistä tehtyjä soseita.
 
 
Soseiden lisäksi R syö ilta- ja aamupuuron, joko Piltin omaa vauvojen pikapuuroa tai Sun Speltin luomu spelttimannaa. Sun Speltiltä myös kotimainen luomu kvinoa on soseiden lisukkeena monesti käytössä. Sormiruokailun maailma laajenee meillä hiljalleen ja tällä hetkellä se on lähinnä kylmää kurkkua ja hunajamelonia, välillä maissinaksuja joita imeskellään hetki ja heitetään sitten lattialle. Lisäksi ostan välillä pienen palan luomu- lohta vauvalle. 250g luomu lohta maksoi viimeksi 6,24e ja sitä pakastin kypsennyksen jälkeen, pieniin rasioihin pakkaseen, mistä voi sitten näppärästi ottaa muutaman kerran kuukaudessa rasiallisen sulamaan ja siitä syö pari päivää. Kaiken kaikkiaan valmissoseisiin ja muihin vauvalle tarkoitettuihin ruokiin menee kuukaudessa noin 55 euroa.
 
 
Meillä on kotona käytössä kestovaipat, joita olen ostanut niin uutena, kuin käytettynäkin ja osan olen saanut. Kestovaipat maksavat yleensä uutena 10-20e, riippuen vähän millainen vaippa on kyseessä. Käytössä meillä on 15 kestovaippaa, mutta vähemmälläkin pärjäisi. Kestovaippojen pesu toki vie hieman sähköä ja vettä, mutta meillä on sen verran uusi pesukone, mihin saa valittua eco-ohjelman, joten en usko, että kyseessä on kovinkaan iso summa. Pesen kestovaipat yleensä 40 asteessa yksinään tai sitten lakanapyykin tai lemmikkien pyyhkeiden kanssa 60 asteessa. Pyykinpesuaineisiin meillä menee 5-10 euroa kuukaudessa ja niillä aineilla pestään koko perheen pyykit. Kun olemme poissa kotoa ja nykyään myös päiväunilla ja öisin, käytämme tavallisia vaippoja. Vaippamerkeistä meillä on yleensä käytössä joko Muumi-vaipat tai Naty-vaipat. Kertakäyttövaippoihin menee 20-30e kuukaudessa, riippuen tietysti kuinka paljon ollaan kestovaippailtu siinä kuussa.
 
 
Tämän päälle tulee ”kaikkea pientä” eli tutteja, tuttipulloja, vaatteita ja leluja. Vaatteita ja varsinkin leluja olen ostanut uutena toistaiseksi aika vähän. Onnekkaana olemme saaneet käytettynä ison kasan ja ostaneet pikkurahalla. Välillä toki satsaamme ja ostamme uutena, erityisesti jos on jokin juhla tai tosi kiva ja käytännöllinen vaate, jolle tiedän tulevan paljon käyttöä. Uskoisin, että mitä isommaksi lapsi kasvaa, sitä enemmän meillä tulee ostettua uutena. Viime kuussa vaatteisiin, tuttipulloihin, tutteihin ja leluihin meni yhteensä noin 35e. Tämä summa ei toki ole sama joka kuukausi, mutta uskoisin sen olevan lähellä tuota summaa keskimäärin joka kuukausi.
 
 
Sitten on vielä ne kalliimmat satsaukset, kuten haalarit, rattaat ja isommat lelut, joita ei tarvitse ostaa joka kuukausi ja joista pystyy tinkimään eniten. Niihin kuuluvat viime kuussa ostetut Mamalicious kantotakki ja Stokken Steps-tuoliin syöttötuoli + tarjotin ja pehmuste. Takista oli tarjous, joten se maksoi 111e, kun normaalisti hinta oli 159e. Kantotakki oli yksi niistä asioista, jotka mielestäni olivat todella huvittavia ja turhia, ennen kuin sain oman vauvan, jota kiikutan päivittäin kantorepussa koiralenkeillä, HUIPPU kätevä!
Syöttötuoli oli luonnollisesti pakollinen ostos ja se maksoi 161e (sis. syöttötuolin istuinosa, pehmuste ja tarjotin). Syöttötuoleja saa halvemmallakin, mutta Stokken tuoli on kyllä osoittautunut tosi käteväksi. Siitä kerroinkin jo vähän täällä, olen tyytyväinen myös tähän uuteen istuinosaan.
 
 
Kaikkiaan vauvaan menevät ”kiinteät kulut” kuukaudessa ovat meillä 220 euron luokkaa.
 
 
 Rahaa pienokaiseen saisi uppoamaan loputtomiin ja onneksi vielä lapsen lemppari leikkikalut ovat metallinen purkin kansi ja olkkarin rottinkirahi, vaikka oikeitakinleluja olisi tarjolla.
Teini-ikää odotellessa!
 
 
Reilulle 200 eurolle löytyisi kuukaudessa vaikka kuinka paljon kivempaa käyttöä kuin vaipat ja tuttipullot, mutta pitkällä aikavälillä lapsen kasvatus kuitenkin tekee meidät onnellisemmaksi, kuin esimerkiksi kuukausittainen kampaajakäynti, minkä tuolla rahalla kuittaisi. <3
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *