Kestovaipat meidän perheessä

Family

Kestovaippailu jakaa mielipiteitä ja siihen liittyy kaikenlaisia oletuksia. Avaan nyt ajatuksiani siitä, miten meidän, lähes kymmenen kuukauden mittainen kestoilu on sujunut ja vastaan kysymyksiin, joita olen saanut ihmisiltä matkan varrella ja pähkäillyt itse ennen kestoiluun ryhtymistä.

Ihan ensiksi haluan sanoa sen, että kun odotin esikoista ja suunnittelin tulevaa kestovaippailua, sain pääni pyörälle kaiken maailman aapisista, missä esiteltiin eri malleja ja merkkejä, pesutapoja, sun muita niksejä. Kaikki vaippamallit ja merkit ovat olleet mielestäni ihan hyviä ja tulleet käyttöön, eikä pesemisessä tai likaisten vaippojen säilömisessä ole mitään sen kummempaa ihmeteltävää. Rohkeasti vaan kestoilemaan, tekemällä oppii, eikä se ole rakettitiedettä, vaikka voisi luulla!

No miksi kestot?

 • Ensinnäkin, isoin tekijä on kerttisvaipoista kertyvä kauhistuttava roskaläjä. Meneehän vaippoja ihan pirusti, varsinkin kun monesti kakat tulee vain ja ainoastaan siihen puhtaaseen vaippaan minkä on juuri vaihtanut.
 • Meillä menee jo osittaisella kestoilulla kerttisvaippoihin 20-30 euroa kuukaudessa, joten kestoilu säästää luonnon lisäksi myös lompakkoa. Lukaise Paljonko vauva maksaa, jos haluat tietää lisää meidän perheen rahan menosta vauvaan.
 • Ajattelen myös asiaa siltä kantilta, että pitäisin itse samanlaista isoa terveyssidettä 24/7, niin ei jotenkin houkuta. Vaikka nykyään vaippojen sisäpinta voikin olla luonnonmateriaalia, haluaisin silti välillä muutakin materiaalia pyllyäni vasten, kun sen ainaisen saman tuntuisen vaipan (tai terveyssiteen…).
Tots Bots käytössä
Tässä komeilee Tots Bots merkin taskuvaippa kokoa 1

Kestovaipat vuotavat herkästi?

Meillä kestot ovat vuotaneet, jos kuorivaippa on sen verran käytetty, ettei enää pidä kosteutta niin hyvin sisällään, yhdistettynä siihen, että imua on liian vähän. Sen kyllä oppii käytössä nopeasti, mikä määrä imua on hyvä. Täytyy myös muistaa, että meillä on yöllä normivaippa. Jos käyttäisimme kestoja yöllä, olisivat vuodot varmasti yleisempiä, kun niitä sattuu jo ihan kerttisvaipankin kanssa.

Muistan myös R:n ollessa ihan pieni vauva jonkun sinappi episodin… Jos käyttää esimerkiksi sisävaippana harsoa, eikä kuorivaippa ole piukka, voi sinapin kanssa käydä ohivuotoja.

Kestovaippailu ällöttää?

No itselläni on korkea ällötyskynnys, koko ikäni erilaisten lemmikkien sontaa siivonneena, mutta ainakin omasta mielestäni kestoilu on vähän sottaista (ja osin ällöä) vain, jos vaippailijan vatsa on löysällä, eikä vaipan sisältöä voi vain näppärästi vain kipata pönttöön. Minä itse en ikinä mitenkään hankaa käsin vaippaa puhtaaksi, vaan suihkutan vaan bideellä.

Vaippojen esipesua helpottaa paljon kuivaliinojen käyttö. Kuivaliinoja on kertakäyttöisiä ja pestäviä. Kuivaliina asetetaan vaipassa päällimmäiseksi vauvan ihoa vasten pitämään kosteus pois vauvan iholta. Kosteuden siirron lisäksi, kuivaliinan avulla pystyt helposti heittämään kakat joko kertakäyttöisen kuivaliinan kanssa roskiin, tai pestävän kuivaliinan huuhtelemaan vessanpönttöön, niin ettei koko vaippaa tarvitse kastella. Kuivaliinasta kakat myös irtoavat monesti helpommin, kuin vaipasta (riippuu mitä materiaalia vaippa on), koska pestävissä kuivaliinoissa on vähän ”liukas” pinta.

Kertakäyttöisiä kuivaliinoja on ekologisia, esimerkiksi kierrätetystä bambusta valmistettuja, ei siis niin suurta huolta roskasta.

Peseminen on hankalaa!

Meillä likaiset kestovaipat kerätään kannelliseen muovilaatikkoon. Jos vaippailijan vatsa on ollut löysemmän puoleista, vaippaa (tai pestävää kuivaliinaa) esipestään ensin hieman, bideellä huuhdellen vessanpönttöön. Kun vaippalaatikko on täynnä, vaipat kipataan pesukoneeseen ja pestään pesukoneessa tavalliseen tapaan, 40 asteessa. Jos pesen pesukoneessa muuta pyykkiä samassa koneessa (koirien pyyhkeitä jne.) niin saatan asettaa koneeseen esipesun. Meillä vaipat pestään 1-2 päivän välein.

Valinnan vaikeus!

Isoin ”hankaluus” oli itselleni se, kun ennen kestoilun aloittamista kävin läpi lukuisia merkkejä ja malleja, pohtien pääni puhki mikä ihmeen vaippa sitten olisi paras! Loppujen lopuksi meillä on käytössä montaa eri merkkiä ja mallia: sisävaippa+kuorivaippa, harsovaippa+kuorivaippa, AIO-vaippa, taskuvaippa… Kaikki ovat toimineet ihan hyvin, kokeilemalla se selviää mikä on sitten kaikista paras omalle perheelle. Ainut vaippa, mitä itse en onnistunut käyttämään oli villavaippa, mutta tiedän joidenkin vannovan senkin nimeen.

Erilaisia tasku- ja kuorivaippoja.
Tots Bots, Fuzzi Bunz, Little Lamb.. Myös kotimaisista vaipoista muun muassa Myllymuksut on hyväksi todettu.

Kestovaippojen haaste on omasta mielestäni se, että saa vaipasta tarpeeksi pienen, jotta se mahtuu hyvin vauvan jalkojen väliin ja päälle mahtuvien housujen ei tarvitse olla kahta kokoa liian isot. Paljon on tarjolla yhdenkoon vaippoja, joissa säätövaraa sanotaan olevan 4-14 kg, näitä on kuitenkin mielestäni paras käyttää vasta noin puolen vuoden iästä ylöspäin ja pienelle vauvalle pienemmällä säätövaralla (esim. 3-8kg) varustellut vaipat istuvat paljon paremmin. Nyt kun ikää vauvalle tulee enemmän, tulee myös enemmän tarvetta imuille, jotka tekevät vaipasta entistä tönkömmän. Kun vaipassa on paljon imuja, se ei välttämättä ole enää niin mukava, varsinkin vauvan opetellessa liikkumaan. Tässä kuitenkin auttavat kapeammat imut, jotka mahtuvat luonnollisesti jalkojen väliin paremmin.

Erilaisia imuja kestovaippaan
Taittoimua, bambua, mikrokuitua… PS myös taiteltu harso toimii hyvin!

Vaikken koekkaan kestoilua (varsinkaan osittaista kestoilua) raskaana tai haastavana, voi arki vauvan kanssa olla tosi kuormittavaa. Jos kestoilu aiheuttaa lisästressiä, ekologisia valintoja voi onneksi tehdä sitten muilta osin.

Kuten sanottu, nykyään vaippojen sisäpinta voi olla luonnonmateriaalia ja ekologinen kulmakin on otettu huomioon. Nappasin Natyn sivuilta tämän kuvauksen heidän vaipoistaan:

 • 100% sertifioitu, luontainen ja kasvipohjainen materiaali vauvan ihoa vasten.
 • Ruotsin astma- ja allergiayhdistyksen sertifioima.
 • 100%:sti FSC-sertifioitu massa.
 • Suunniteltu minimoimaan allergia- ja vaippaihottumariski.
 • Pakkausmateriaali on uusiutuvaa materiaalia ja sillä on riippumaton sertifiointi raaka-aineiden uusiutuvuudesta. Vinçotte- ja BPI-sertifikaatti ASTM D6866:n mukaisesti.
 • Ensimmäinen eko-vaippa, jolla on OK Biobased Certification yhdeltä maailman vaativimmista organisaatioista, Vincottelta.
 • Vegaani-sertifioitu.
 • Palkittu Premium Performance.

…ei kuulosta ollenkaan niin pahalta.

Vaikka kestoilu onkin yksinkertaista, kumman paljon siitä silti saisi tekstiä. Suodatin tähän tekstiin omasta mielestäni olennaisimmat jutut, joita olen kuullut ihmisten pohtivan ja mitkä ovat omaa mieltäni askarruttaneet. Vastailen lisäkysymyksiin ilomielin!

-Jasu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *