Keittiöremontti – kriteerit ja lopputulos

Home

Tänä aamuna herääminen oli taas astetta miellyttävämpää, kun aamiaista pääsi laittamaan edellisenä päivänä puunattuun keittiöön ja paljaiden varpaiden alla ei tuntunut enää sisälle kulkeutuneita hiekan murusia. Muistan ikuisesti, kun kuuntelin joskus vierestä, miten eräs henkilö kertoi mielipidettään siitä, miten siivoaminen ei tee ketään onnelliseksi. Vitsit miten olenkaan eri mieltä! Yks mun lemppari juttuja on nautiskella aamukahvi puhtaassa keittiössä ja varsinkin, kun meidän uusi keittiö sattuu olemaan muutenkin omaa silmää miellyttävä kokonaisuus.

Meidän keittöremontin suunnittelu sai alkunsa mun pääni sisällä jo vuosia takaperin. Aina ennen kodeissani on ollut muiden suunnittelema keittiö ja niissä puuhasteltuani mietin monesti, mitä tulen sitten aikanaan tekemään eri tavalla, kun keittiöremontti tulee ajankohtaiseksi ja saan päättää ihan itte. Tässä meidän uudessa keittiössä päästiin toteuttamaan aika monta tärkeää juttua, vaikka tietysti tila ja budjetti antoivat tietyt raamit mielikuvitukselle.

Käytännöllisyys ja tietysti ulkonäkö olivat ne päällimmäiset keittiöprojektin avainasiat.

Ulkonäkö

Keittiömme on avokeittiö, joka näkyy jo kotiin tullessa eteisestä ja yhdistyy pidemmällä olohuoneeseen. Sitä tulee siis katseltua pitkin päivää, vaikkei varsinaisesti olisikaan keittiössä. Remontoidessa koko koti, on tosi vaikeaa päättää mistä aloittaa kaikkien värien ja materiaalien valinta. Varsinkin kun meidän makumieltymykset rönsyilee sinne tänne, eikä ole mitään tiettyä linjaa, josta ainoastaan sisustuksessa pidettäisiin.

Aloitimmekin remonttiprojektin keittiöstä ja tarkemmin keittiön kuparisesta hanasta, koska jostain se täytyy aloittaa. Meillä oli jo edellisessä kodissa vihreä väri vahvasti tapetilla ja oli luontevaa laittaa sitä myös meidän uuteen kotiin. Kupari mätsää vihreän kanssa ihanasti ja sitä kautta keittiön seinälle päätyivät vihertävät laatat, joissa on myös valkoisen ja harmaan sävyjä. Ei haluttu ihan perus valkoista keittiötä ja pompoteltiin myös tummaa ja reippaan värikästä keittiötä mielissämme. Kuten kuvista huomaa,  meidän keittiön kaapit ovat kyllä hyvin lähellä valkoista, pikkusen lähempänä kuin mitä oli tarkoitus. Värin valinta ”kärpäsen kokoisista” väriliuskoista tuotti vähän haasteita ja väristä tuli hailakampi kuin oli tarkoitus. Yläkaappien oli tarkoituskin olla vitivalkoiset. No seinien laatta ainakin sointuu tosi hyvin kyseiseen sävyyn, eikä lopputulos ole liian kliinisen valkoinen.

Rakastan nuppivetimiä ja retroja lankavetimiä, joihin meidän vedinten valinnassa vaihtoehdot lopulta rajautuivat. Siinä sitten lukuisia vaihtoehtoja vertaillessa löysin täydellisesti meidän kupariseen hanaan sointuvat kupariset nuppivetimet. Molemmat sekä hana, että vetimet ovat patinoituvaa kuparia, joka ei siis vaadi minkäänlaista kiillotusta ja on muutenkin hygieeninen ja myös kestävä valinta.

kuparivedin ja piilotettu liesituuletin

Tasot ja tiskiallas

Meillä oli edellisessä kodissa puiset keittiön tasot, joita kirosin moneen otteeseen. Ensinnäkin puinen taso voi toimia, jos tiskialtaan ympäristössä on käytetty jotain muuta materiaalia, jonka päällä saa huoletta läträtä vedellä. Meillä oli yksinkertaisesti puutasoon upotettu tiskiallas, joka ei ollut edes huullettu, joten keräsi kaiken kosteuden ja lian saumakohtaan. Luoja, miten monta kertaa kirosin tuttipulloja monta kertaa päivässä tiskatessa, kun aina sai olla kuivaamassa pikku tarkasti jokaisen sauman hanan ja altaan ympäriltä, ettei puinen taso mustuisi rumaksi. Ja varmaan ne saa hiottua pois, kuten myös kaikki kosteasta lasin pohjasta jääneet rinkulat, mutta on sekin oma hommansa.

Niinpä haluttiin meidän uuteen keittiöön mahdollisimman helpot ja hygieeniset tasot, joten päädyttiin kivitasoihin eikä voi kyllä olla kuin tyytyväinen! Ei huolen häivää, vaikka levittäisi kaikki märät tiskit pitkin pöytiä tai kun leikkuulaudalta valuu tomaattien mehut pöydälle, voi leikellä loppuun ja pyyhkiä vasta kun on valmis (tai vaikka vasta kun on syönyt leikatut tomaattinsa). Erityisen helppoa on pitää taso puhtaana, kun yhdistimme siihen alta kiinnitettävän tiskialtaan ja näin pöytää pyyhkiessä muruset voi aurata suoraa altaaseen, eivätkä ne jää kiinni tiskialtaan reunoihin tai saumoihin.

Kuparinen Tapwell hana ja kuparinen nuppivedin
Helsingö vetimet

Aamiaiskaappi ja säilytys

Tiedättekö ne boheemit keittiöt, joissa on ihania avohyllyjä mihin voi laittaa esille kaikkea nättiä sokeripurkunukkaa ja goji-mulperisekoitusta, munanpaistolastaa ja pressopannua. Ihastelen niitä aina Pinterestissä, mutta käytännössä me lähdettiin keittiökaupoille sillä ajatuksella, että kaikki piiloon ja puhtaanapito yksinkertaiseksi. Aamiaiskaappi olikin tärkeimpien kriteerien alkupäässä ja jes me saatiin se. Jotkut keittiövalmistajat olivat sitä mieltä, ettei sitä millään saa mahtumaan meidän keittiöön ja toisilla sitä ei ollut edes saatavilla.

Pidän tätä ihan huippunäppäränä, kun saa laitettua piiloon esimerkiksi leikkuulaudan, jonka päällä saattaa olla koko päivän sama juustohöylä ja voiveitsi (onkohan se muiden mielestä väärin, no näin meillä…). Lisäksi meillä on aamiaiskaapissa kaikki keittiön pienet kodinkoneet ja sillä saatiinkin tilaa tänne keittiöön aamiaiskaappia varten, kun ei integroitukaan mikroa, vaan piilotettiin vanha mikro meidän aamiaiskaappiin. Saatiin tällä vanhan mikron säästämisellä keittiön kokonaishintaakin pari satkua pienemmäksi, mikä on kaikki kotiin päin. Toinen millä saatiin säästettyä tilaa aamiaiskaapille, on meidän pieni jääkaalop,öppipakastin. Siitä huolimatta, että ruokaa ostetaan kerralla paljon, kun käydään ruokakaupassa enintään kerran viikossa (ellei satunnaisia suklaanhakureissuja lasketa), ollaan saatu mainiosti meidän sapuskat mahtumaan.

Aamiaiskaappi
Aamiaiskaappi

Muilta osin kaapit ovat meillä ulos vedettäviä laatikoita, lukuun ottamatta kulmakaappia ja kahta erillistä seinäkaappia, joista toiseen on piilotettu liesituuletin. Laatikoihin saa kuivatavaran kätevästi niin, ettei purkit huku toistensa taakse, kuten mulla ainakin tuppasi käymään kaappien kanssa. Saatiin pidettyä keittiön yleisilme siistinä, laittamalla laatikoihin pienempiä sisälaatikoita ja näin ulospäin vetolaatikot ovat kaikki samalla rivillä, saman kokoisina. Pohdittiin pitkään kulmakaapin suhteen, että millainen säilytysratkaisu sinne olisi kätevintä asentaa. Tarjollahan on esimerkiksi karuselleja ja erilaisia ulos vedettäviä hyllymekanismeja, joiden välillä pompottelimme ja päädyimme lopulta laittamaan kaappiin ihan tavalliset hyllyt. Tämä ratkaisu yllätti näppäryydellään! Karuselli vie kaapista paljon tilaa, kun taas ulos vedettäviin mekanismeihin saa usein enemmän tavaraa, mutta niissä on hurjat hinnat. Meillä on paljon leipomistarvikkeita ja muita keittiöhärpäkkeitä, joita tarvitaan, mutta joiden käyttö jää todella vähälle. Niiden työläämpi noukkiminen kulmakaapin nurkasta on siis ihan siedettävää, kun sitä ei tarvitse tehdä usein ja nyt on ainakin paljon tilaa käytössä kulmakaapissa.

Kaadoimme remontin yhteydessä olohuoneen ja keittiön välistä seinän ja pistimme sen paikalle saarekkeen. Saarekkeeseen saatiin kivasti laatikoihin astioita, kierrätyspiste ja paikka koirien ruuille. Entisessä kodissa ei kierrätyspiste, eikä koirien ruuat mahtuneet kaappiin ja siksi meillä oli retroja metalliämpäreitä keittiön lattialla näitä varten, mitkä tietysti olivat helposti vähän tiellä.

Sisälaatikko

Uuden kodin jättirempalla ollaan päästy rakentamaan käytännöllisiä ratkaisuja puhtaalta pöydältä ja nautin kyllä päivittäin siitä, miten (melkein) kaikella on paikkansa ja puhtaanapito lapsen ja koirien kanssa on mahdollisimman helppoa.

Jos heräsi kyssäreitä meidän keittiöstä, niin vastailen mielelläni!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *